17. juni 2019

Folkemøde med fokus på mental trivsel

Vores telt var fyldt med debat under Folkemøde 2019 på Bornholm. Vi marcherede i Allinge for at ‘tale om det’, og vi lancerede vores nye forskningssamarbejde med Danmarks Lærerforening.

Alt for mange unge farer vild i deres eget liv. Hvordan kan mental trivsel blive fast del af den danske grundskole? Spørgsmålet blev stillet af Özlem Cekic, som var ordstyrer under en debat med Poul Nyrup Rasmussen, protektor for Det Sociale Netværk, Benedikte Kiær, formand for Det Sociale Netværk, borgmester i Helsingør Kommune, Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening samt Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

Anders Bondo Christensen, Poul Nyrup Rasmussen, Knud Kristensen og Benedikte Kiær i spidsen for Det Sociale Netværk/headspace Danmarks march på Folkemødet

Anders Bondo fremhævede, hvordan skolen har fokus på, at elever skal læse og tage en uddannelse men ikke på, hvordan de har det imens.

“Vi ser, at den største udfordring er, at alt for mange unge farer vild i deres eget liv. Vi skal gøre noget ved det ydre pres. Hvorfor fortæller vi 2. klasses elever, at de er under middel? Hvorfor har vi som samfund det behov?”, spurgte lærernes formand og opfordrede politikerne til at lave ændringer.

Det Sociale Netværk og Danmarks Lærerforening skal over to år i et nyt forskningsprojekt kigge på potentialer i fællesskaber. Forskningen vil ske over to år på 10 folkeskoler i 10 kommuner med 6.-8. klasserne. Projektet skal afdække virkningen af mestringsstrategier som modtræk til præstationsstrategier samt en styrket indsats i hver enkelt elevs mestring af den konkrete undervisning.

March for mental trivsel

Rigtig mange gik med, da vi marcherede for mental trivsel.

Med vores protektor og stifter Poul Nyrup Rasmussen, vores formand Benedikte Kiær, formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, og formand for SIND, Knud Kristensen, i spidsen marcherede vi igennem Allinge Havn og Folkemøde 2019 med et vigtigt budskab: Vi er nødt til at tale om det!

Vi skal tale om, hvordan vi nedbryder fordomme og tabuer om det, der gør ondt og skaber mental mistrivsel hos de unge. Flere end tidligere oplever, at ungdomslivet slår knuder, og at psyken får sig et knæk. Det skal vi alle – de unge selv, forældre, bedsteforældre og alle andre, der kerer sig om de unge – blive bedre til at tale om.

“Vi har et ansvar for, at vores unge bliver hørt og forstået, og at deres udfordringer bliver italesat og aftabuiseret”, sagde Poul Nyrup Rasmussen, da han marcherede.

Hos headspace-centrene 18 forskellige steder i Danmark er den fordomsfrie og uforpligtende snak selve kernen i vores hjælp til unge mellem 12 og 25 år. Alle unge er velkomne i headspace, hvor vi tilbyder gratis og anonym rådgivning. Intet er for stort eller småt!