5. december 2019

Det Sociale Netværk fylder 10 år

I 2009 skabte vi Det Sociale Netværk med et yderst samfundsnødvendigt mål: at give en stærkere stemme til psykisk sårbare og skabe en ny og mere positiv fortælling om psykisk sårbarhed – at sårbarhed faktisk også er en styrke. Fra begyndelsen har vores indstilling været, at alt, hvad vi gør, skal give mening for dem, vi gør det for: psykisk sårbare. Det har været fundamentet for vores arbejde de sidste 10 år.

Formand for Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Benedikte Kiær ved
foreningens 10 års jubilæumsfest

I fællesskab når vi længst
Vi startede med at samle en række frivillige organisationer på psykiatriområdet og grundlagde PsykiatriNetværket. Et netværk, der siden da blandt andet har afholdt 11 Psykiatritopmøder. På topmøderne er psykisk sårbare, psykiatribrugere og pårørende i centrum, når vi hvert år ruller den røde løber ud og sætter fokus på recovery, tabu, psykiatri og politisk handling. 

“Hvert eneste menneske tæller. Det er vores DNA i Det Sociale Netværk. Og vi kan se, at langt, langt de fleste psykisk sårbare kan komme sig og få et godt liv, hvis de får den rette samtale og hjælp – vel at mærke i tide. Vi møder hver eneste ung på deres egne betingelser, lytter og rådgiver – og ser igen og igen, at det virker. Det er et stort privilegium, sammen med vores mange hundrede frivillige, at være med til at hjælpe. Hvert eneste sårbare unge menneske, som får livskvaliteten og gå-på modet tilbage, er selve eksistensen i Det Sociale Netværks arbejde. Vi er nået langt i fællesskab. Vi er klar til de næste 10 år,” siger Poul Nyrup Rasmussen, protektor og stifter af Det Sociale Netværk. 

I 2013 så vores største initiativ til dato dagens lys. headspace Danmark var en realitet, og danske børn og unge fra seks kommuner kunne gå direkte ind fra gaden og finde et par fordomsfri ører, der ville lytte. I headspace er der ingen diagnoser, journaler, regninger eller målsætninger – blot nogen at tale med om livets udfordringer. 

Flere kommuner fandt hurtigt ud af, at headspace kunne noget. Og projektet fik i den grad vokseværk! I dag har vi 20 centre fordelt over hele Danmark, og vi har været i kontakt med over 46.000 unge.

Og med en ny satspuljebevilling i hånden er vi i fuld gang med en større tilbygning, hvor der skal etableres mange nye headspace-centre inden for de næste par år, så endnu flere unge rundt om i Danmark har nogen at tale med. 

“Det er en gave at være med til at udbrede blandt andet headspace til langt flere byer i Danmark. Behovet bliver jo desværre ikke mindre, for de unge i dag har mange bekymringer, men til gengæld er det meget givende at være med til at levere en del af løsningen. Der er ikke noget, der er vigtigere end at passe godt på vores børn og unge, og jeg glæder mig meget til de næste 10 år, hvor vi kommer til at sætte endnu flere projekter i søen”, siger Benedikte Kiær, formand for Det Sociale Netværk.  

I tråd med headspace stiger kendskabet til vores initiativer mindU og Unge På Vej støt. I disse sikrer frivillige, at unge menneskers tabuer omkring psykisk sårbarhed bliver revet ned. Unge På Vej har talt med flere hundrede danske skoleelever, mens mindU er blevet inviteret indenfor i konfirmationsforberedelser i hele landet.

Sidst, men ikke mindst, har vi været med til at sætte peer-to-peer-metoden på dagsordenen og har fået etableret Peer Partnerskabet med SIND. Et vigtigt samarbejde, der for første gang skal dokumentere, hvor virkningsfuldt det er, når psykisk sårbare hjælper hinanden på lige fod. 

Derudover har vi afholdt konferencer, topmøder og løbeklubber. Vi har også haft projekterne FaceIt, Ven til Ven, Byg Bro, Oprust og Kom Trygt Ud, ligesom projekterne VærDigBrug Boldenheadspace+ og TrustU stadig udleves i headspace Danmark. 

Ja, der har været nok at se til – vi har i hvert fald aldrig haft tid til at kede os.   

Civilsamfundet som bærende bjælke
Det Sociale Netværk lever i den grad op til sit navn, for vi er båret frem af civilsamfundet. Ingen af vores projekter eller initiativer ville være her i dag uden verdens bedste frivillige. Vi lykkes udelukkende, fordi vi har over 500 hjertevarme ildsjæle, der brænder for at bruge deres tid, energi og gode hjerter på den vigtige sag. 

Flere af vores frivillige har selv oplevet psykisk sårbarhed i deres eget liv. Hver dag beviser de, at der er styrke i sårbarheden – og at de kan bruge deres egne oplevelser og erfaringer til at være der for andre, der har brug for en hjælpende hånd. 

Civilsamfundets styrker er grundkernen i Det Sociale Netværks arbejde for mental trivsel. For det kan noget helt særligt, når to mennesker mødes udenom systemer og forventninger. Civilsamfundet er ?the missing link? mellem system og borgere. Det er limen, der binder velfærdssamfundet sammen. Derfor lykkes vi. 

Der skal lyde en stor tak til vores mange frivillige, der gennem de sidste 10 år har udgjort vores sociale netværk. 

Nu skal det fejres!
Vi har opbygget en vigtig organisation for en endnu vigtigere sag. 10 år er gået, og vi glæder os over de mange succeser, vi har opnået – for det betyder, at vi har gjort noget, der giver mening for psykisk sårbare. Og det var der, det hele startede…

Vi glæder os til (mindst) 10 år mere!

Vil du læse mere om vores arbejde? Her kan du læse vores jubilæumsskrift